Menu

Universiteit Twente, ROC Twente en Saxion werken samen

ENSCHEDE – Universiteit Twente, ROC Twente en Saxion werken samen op zoek naar slimme vluchtelingen en bieden ze een passende opleiding aan. Dit kan bijdragen aan een zinvolle besteding van de dag voor deze mensen.

Het grootste probleem is dat de vluchtelingen heel lastig te bereiken zijn. Victor van der Chijs, voorzitter van het college van bestuur van de UT, schetst de situatie: “De vluchtelingen die willen of kunnen studeren, kennen het Nederlandse onderwijssysteem niet en beschikken niet over een computer om zich daarin te verdiepen. Wij weten niet wie zíj zijn, en zij weten niet wie wíj zijn en wat we kunnen bieden.”

Niet te vinden
Van der Chijs noemt de situatie voor beide partijen frustrerend. “We weten dat er heel veel mensen in die asielzoekercentra rondlopen die ernstig behoefte hebben aan een zinvolle invulling van hun dag. Een deel daarvan heeft behoefte aan de voortzetting van hun studie. Maar we kunnen ze momenteel gewoonweg niet vinden.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Een extra probleem daarbij is de bureaucratie in ons land. “We hebben hier alles heel goed geregeld, maar daarmee tegelijk ook dichtgetimmerd. Vijf weken geleden hadden we namens de universiteiten al contact met het ministerie. We hebben laten weten dat we ons ding willen doen, dat we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen. Dat blijkt dan toch moeilijk te regelen. Ze willen eerst kijken wat er gaat gebeuren en of er geld voor is. Terwijl ik denk: laat ons dat nu gewoon regelen, de rest komt later wel.”

Zeven vluchtelingen op de UT
Een vreemde verschijning zijn de vluchtelingen overigens niet op de campus in Enschede. Van der Chijs laat weten dat er al zeven vluchtelingen studeren op de UT: drie uit Syrië, twee uit Irak en twee uit Iran. “Dat zijn echter mensen die uit al langer lopende programma’s komen. Die zijn hier al een tijd.” Wat hem betreft staan de deuren bij de UT wijd open. “Bij ons zijn ze heel welkom. We kunnen die mensen in Twente goed gebruiken. Er is een schreeuwend tekort aan goedopgeleide mensen. We moeten alleen contact met hen zien te leggen en zo voorkomen dat ze de hele dag zitten te kniezen achter het raam. Ik begrijp best dat de focus van het COA nu ligt op een dak boven het hoofd, maar wat ons betreft mag het wel wat sneller.”

Verdiepen in het Nederlandse onderwijs
Een denktank van ruim honderd studenten heeft plannen bedacht om vluchtelingen op weg te helpen. Zo wil student René Heijdens computers inzamelen waarmee vluchtelingen in azc’s zich kunnen verdiepen in het Nederlandse onderwijs. Heijdens sprak met enkele vluchtelingen uit azc Azelo: “Ze zitten daar al maanden en vertelden ons dat zij nu voor het eerst met Nederlanders in contact komen. Dat geeft wel aan hoe geïsoleerd die groep is. Hopelijk kunnen we daar wat aan doen.”

Bron

Delen