Menu

Finale PopSecret: bandleden 3 acts studeren of studeerden aan de Popacademie in Enschede

Kamer Enschede nieuws – Aan de finale van PopSecret, op 7 november in Atak, doen vijf acts mee. Drie daarvan hebben een overduidelijke connectie met ArtEZ: de bandleden studeren of studeerden aan de Popacademie in Enschede.

Het betreft de drie door de jury uitgekozen acts Jeangu Macrooy (in de categorie Typische Tokkelaars), Chris’ Lane (Puur Pop) en Thomson’s Lamp (Gitaar Geweld). Wildcardwinnaars Caffas Rain en Dann Thomas kennen die connectie niet. Jeangu Macrooy kwam begin oktober al uitgebreid aan bod in de Huis aan Huis, dit keer belichten we Chris’ Lane en Thomson’s Lamp.

Thijs Grootveld
Zanger/gitarist Thijs Grootveld van laatstgenoemde band had stiekem wel gehoopt op een finaleplek, maar was er gezien het hoge niveau van de voorrondes op 18 en 19 september absoluut niet zeker van: “We speelden tijdens onze voorronde als laatste en alle andere bands gaven een erg goede show weg. Toen wij moesten, wisten we in elk geval dat ook wij moesten knallen en dat lukte.” Thomson’s Lamp bestaat volledig uit studenten en oud-studenten van de Popacademie van ArtEZ. Vanuit het hele land kwamen ze een jaar of vier, vijf geleden naar Enschede om hier ‘het vak te leren’. “Toch willen we deze band zoveel mogelijk los zien van onze opleiding. Deze band is echt ons eigen ding.” De ambities van de band gaan verder dan het winnen van PopSecret, vertelt geboren Amersfoorter Grootveld: “Binnen twee jaar willen we op een groot festival als Lowlands staan, binnen vier jaar willen we een volwaardig album hebben gemaakt en daarna moet het buitenland eraan geloven”, lacht hij. Als ze het niveau van de bands waar ze zelf naar luisteren gaan halen, mag dat geen probleem zijn. Grootveld noemt namen als Muse, Radiohead en White Lies.

Om dat te bereiken wil Thomson’s Lamp in elk geval veel spelen de komende tijd, te beginnen met de finale van PopSecret op 7 november. “Dit soort wedstrijden vinden wij gewoon leuk. Je leert zoveel andere muzikanten kennen. Ik zie hen ook liever niet als concurrenten, maar als mensen waarmee we vrienden zouden kunnen worden.”

Chris Möhlenkamp
Chris’ Lane is de band van Duitser Chris Möhlenkamp (22, zang/gitaar/toetsen/saxofoon). Hoewel hij nog maar iets meer dan een jaar in Nederland woont en studeert (ook aan de Popacademie), is dat nauwelijks te horen. De geboren Lingenaar spreekt vrijwel accentloos: “Ik heb hier heel snel Nederlands geleerd. Dat moet ook wel: alle lessen zijn in het Nederlands.” Zijn driekwart jaar jonge band bestaat ook louter uit medestudenten. “Het is een mix van Duitsers en Nederlanders en van tweedejaars, zoals ik, tot bijna afgestudeerden. We voelen ondanks dat verschil in studiejaren elkaar prima aan. Dat komt ook omdat ik in Osnabrück al twee jaar de opleiding docent muziek heb gevolgd. Ik heb al behoorlijk wat muzikale baggage.” De band is langzaam aan het switchen van pop naar soulpop. “Muziek met achtergrondzangeressen en als het even kan blazers. Toen we voor het eerst live soul speelden, gaf ons dat heel veel energie. Dat kunnen de bezoekers van de finale van PopSecret dus ook weer verwachten!”

Bron

Delen